Jucării sexuale

Istoria vibratoarelor – Cum au apărut și cum au evoluat acestea în timp

istoria vibratoarelor
Vibratoarele sunt populare: peste 52% dintre femei au folosit unul si de asemenea, foarte multi barbati.

Probabil ca ai auzit povesti despre cum un doctor a inventat vibratorul pentru a trata isteria. Din pacate, nu s-a intamplat chiar asa. Exista multe mituri si dezinformatii in ceea ce priceste istoria vibratoarelor. Una din cele mai mari dezinformari este faptul ca cleopatra a inventat vibratorul.

Asadar, Cleopatra a inventat vibratoarele? Nu chiar

In Enciclopedia din 1992, Brenda Love sustinea ca Cleopatra, a inventat vibratoarele folosind un dispozitiv umplut cu albine pentru a stimula zona genitala, precum un vibrator. Ideea a fost repetata si refolosita de multe ori, asadar a inceput sa se creada ca este adevarat.

Totusi, istoricul Helen King sustine ca nu exista dovezi care sa ateste ca chiar asa s-a intamplat. Acesta spune ca nu exista scrieri antice sau dovezi arheologice care sa sustina ca aceasta este inventia Cleopatrei.

De asemenea, multe legaturi s-au facut intre vibratoare si diagnosticul de „isterie”. Acest termen vine din greaca „hysterika”, insemnand „uter”. In secolul 6, un doctor grec numit Aretaeus sustinea ca pantecul se poate misca liber in corpul unei femei, cauzand boli fizice si mentale. De atunci, „isteria” a fost termenul folosit pentru multiple probleme, mai ales la femei, de la agresiune, la lesin, la nimfomanie sau chiar la flatulenta.

Vibratorul a fost inventat pentru tratarea isteriei – fals sau adevarat?

Exista o alta idee populara conform careia in anii 1800 vibratoarele au fost inventate de medici pentru a masturba femeile si pentru a trata isteria.

In anii 1800, industrializarea a transformat multe aspecte alte vietii, inclusiv medicina. Doctroul englez Joseph Mortimez Granville a inventat vibratorul electric in 1883, cu toate ca semana destul de mult cu vibratorul (sau mai bine spus „manipulatorul) lui George Taylor care era pe baza de abur.

Exista un film din 2011 numit „Hysteria” care vorbeste despre diagnosticul de isterie care era tratat cu ajutorul unui vibrator. Acesta este insa doar o ipoteza, bazata pe cartea lui Rachel Maines din 1998 numita „The Technology of Orgasm”. Chiar autoarea cartii sustine ca e o ipoteza si nu se stie nimic sigur.

Istoricul Helen King sustin ca nu a gasit nicio dovada ca medicii foloseau vibratoarele pentru a masturba pacientii, pentru tratarea isteriei.

Autorul cartii Buzz: The Stimulating History of the Sex Toy, Hallie Lieberman sustine ca chiar daca ar exista aceasta forma de tratament, masarea clitorisului nu era o procedura medicala. Dupa cercetari extinse, Lieberman nu a gasit niciodata vreo dovada a unui doctor care folosea un vibrator pentru a stimula clitorisul unei paciente prin orgasm.

Asadar pentru ce era folosit vibratorul electric inventat in 1883?

Acesta era cel mai adesea folosit pentur tratarea durerii, a durerilor de cap, a iritabilitatii, indigestiei si constipatiei – la barbati.

Lieberman sustine ca Granville stia ca vibratorul poate fi folosit sexual si chiar la folosit pentru a trata disfunctii sexuale la barbati, dar nu l-a folosit niciodata la femei.

Anii 1900: Vibratorul ca un tratament pentru impotenta la barbati

Multi doctori au incercat sa trateze boli cu vibratoarele, dar au observat repede ca sunt inutile. In 1915, Asociatia Medicala Americana sustinea ca industria vibratoarelor este capcana, o iluzie. Creatorii de vibratoare au trebuit sa schimbe tehnica de comercializare a produselor si a inceput sa isi vanda produsele pe post de produse de casa pentru femei si barbati de toate varstele.

Aceste dispozitive au inceput sa fie vandute in cele mai populare magazine si apareau chiar in cataloage ce erau in acea perioada la moda.

Cu toate astea, erau vibratoarele folosite pentru masturbare? Conform reclamelor, asa se pare. O reclama din 1908 a vibratorului Bebout spune ca „A fost inventat de o femeie care stie ce nevoi au femeile”. Lieberman spun eca cu toate ca multe reclame foloseau limbaj sugestiv, companiile nu au scris nimic despre masturbare in legatura cu produsul lor.

In aceasta perioada, masturbarea era vazuta ca fiind „rusinoasa” si „obscena”. Acest lucru insemna ca vibratoarele nu puteau fi vandute pe post de jucarii sexuale. Pentru a evita problemele, producatorii foloseau strategi folosite de companiile de contraceptive: foloseau un limbaj non-sexual, dar cu imagini si conotatii sexuale.

In aceasta perioada, sexualitatea barbatilor era acceptata social, dar a femeilor era foarte rar discutata – acesta fiind unul din motivele pentru care vibratoarele au fost considerate un tratament pentru impotenta barbatilor, dar nu au fost erau vandute pe post de jucarii sexuale pentru femei.

Multe vibratoare semanau cu dildo-urile, dar acest lucru era adesea folosit pentru a trata problemele de uter si constipatia.

Conform lui Lieberman, „Nu poti nega faptul ca vibratoarele nu erau folosite pentru uz sexual.”

Doctorii erau ingrijorati de potentialul de masturbare al vibratoarelor, dar se gandeau in general la barbati. In 1912, a fost scris intr-o carte ca „Anumite vibratoare electrice au fost abuzate de barbati pentru a oferi masaj asupra organelor genitale, o senzatie similara cu masturbarea”.

Cu toate ca se stia despre orgasmul femeilor in acea perioada, acesta era foarte prost vazut. De fapt, erau chiar medici are extirpau clitorisul pentru a „trata” nimfomania.

Anii 1920-1950

Alfred Kinsey a publicat un studiu despre cercetarile sexualitatii femeilor care sustinea ca 62% intre femei se masturbeaza, cu toate ca nu se spunea nimic despre vibratoare.

In acest timp, administratia de medicamente si alimenge a inceput sa desconsidere vibrataorele, dar nu datorita faptului ca aveau legatura cu masturbarea, ci pentru faptul ca se sustinea ca ajuta femeile sa slabeasca, sustinand ca „efectele sale sunt doar temporare”. Vibratoarele electrice au fost vandute pentru femei ca produse de frumusete.

Anii 1970 – Masturbarea ca eliberare

Avand in vedere ca anticonceptionalele au inceput sa devina destul de comune si atitudinea catre sexul premarital era din ce ni ce mai relaxata, unele persoane au inceput sa vorbeasca mai pozitiv despre masturbare. Un profesor sexual si artist a inceput sa invete femeile despre masturbare. Ajutorul ei initial era vibratorul Oster, dar de pe la jumatatea anilor 1980, profesorul sexual betty Dodson a inceput sa recomande vibratorul Hitachi Magic Wand, ceea ce l-a ajutat sa devina unul din cele mai populare vibratoare din lume.

In 1974, intr-un articol, Betty Dodson a propus ca femeile sa s emasturbeze ca o metoda prin care sa se regaseasca sexual, dupa ce au fost atat de mult respinse de societate. Cum sa o faca? Folosit un masturbator.

Conform profesoarei, vibratoarele pot oferi cea mai puternica forma de stimulare si sunt in special potrivite pentru femeile care nu au avut niciodata orgasm.

Cu toate astea, masturbarea inca nu era vazuta foarte bine. Cu toate ca 61% dintre femei au recunoscut ca se masturbeaza, 25% dintre acestea spuneau ca se simt vniovate, perfese sau ca le era frica sa nu innebuneasca de la aceasta.

In unele zone, cum ar fi in Texas, s-a introdus o lege conform careia era interzisa comercializarae unui produs conceput pentru stimularea organelor genitale umane. Pentru a evita aceasta lege, unele companii au inceput sa recomande vibratoarele pe post de „vibrataoare pentru masaj”. Tot in aceasta perioada s-a deschis primul sex shop, care apartinea unei femei.

In 1980-1990: Masturbarea divine populara si apare vibratorul rabbit

In 1983, vompania Vibratex este prima care aduce pe piata vibratoarele rabbit. Aceste jucarii erau produse in culori deschise si forme de animale pentru a evita legile legate de obscenitate din Japonia, in care erau produse vibratoarele.

Au fost multe vibratoare: in forma de castor, de cangur sau testoasa, dar cel mai popular a devenit cel in forma de iepure

2018: Foarte usor de cumparat, mai populare ca niciodata, dar inca un tabu

Eve’s Garden a fost primul sex shop condus de o femeie, iar acum exista nenumarate astfel de magazine. Cu toate astea, inca sunt vazute c aun tabu in multe locuri, chiar si in Romania iar in unele zone chiar sunt inca ilegale. In Alabama, este o lege conform careia este interzisa utilizarea unui produs pentru stimularea organelor genitale. Legea din Texas inca exista.

Cu toate astea, industria jucariilor pentru adulti continua sa creasca: au aparut nenumarate tipuri de vibratoare, facute din diferite culori si cu diferite forme. Acestea nu se opresc aici. Formele vibratoarelor continua sa ne impresioneze.

Cu toate astea, industria jucariilor pentru adulti nu este nici acum bine verificata, acesta fiind principalul motiv pentru care trebuie sa alegi cu grija atunci cand cumperi un vibrator. Jordi a creat un ghid despre cum sa cumperi un vibrator.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Jordi.ro este un sex shop cu livrare la easy box. De la noi poți să îți cumperi foarte discret un vibrator, dildo, suplimente și alte accesorii pentru o viață intimă spectaculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *